Referenties

REFERENTIES

Irene Bieszke & Henk Kersten - Chambres d'hôte (Préporché, Nièvre)

"Begin 2018 volgden wij een privécursus Frans, medium niveau, bij CFIPF. Dat hadden we veel eerder moeten doen. Ons schoolfrans bleek echt een te smalle basis om hier in de mooie Bourgogne ontspannen te kunnen communiceren. Met onze buren en nieuwe vrienden wilden we graag hartelijk en informeel kunnen praten over uiteenlopende onderwerpen, en met leveranciers en instanties wilden we effectief zaken kunnen regelen op het juiste formele taalniveau. De lessen bij Maarten hebben veel bijgedragen aan onze woordenschat, zinsbouw, algemene kennis over de taal en het land én aan het lef om ons in het Frans uit te drukken. Het waren plezierige, afwisselende en deels handig herhaalbare bijeenkomsten. Voor ons was het heel goed om echt even intensief met onze nieuwe taal bezig te zijn. In ons dagelijks leven hadden we er meteen baat bij."

Paul Tieman - kunstenaar (Maine-et-Loire)

"Een kunstenaar die niet kan praten over zijn werk, die geen spontane toelichting kan geven bij een tentoonstelling en die geen netwerk weet op te bouwen zal niet gemakkelijk wortelen in de weerbarstige Franse grond.
Maarten wist binnen een week op een intensieve, maar sympathieke manier mijn uiterst rommelige taalgebruik te ordenen. Efficiënt haakte hij met filmbesprekingen, teksten, conversaties en hilarische, maar doeltreffende oefeningen in op hardnekkige taalstruikelblokken. Opvallend was zijn aandacht voor het gebruik van de taal in sociaal opzicht. Door zijn cursus besefte ik voor het eerst dat je best fouten mag maken, dat het onvermijdelijke accent vooral sympa gevonden wordt, maar dat je taalgebruik zich moet aanpassen aan het denkniveau van je professionele omgeving. Mijn Frans kon ik door de stoomweek daar in het prachtige Parc naturel du Morvan eindelijk gaan bijschaven tot het niveau dat bij me past."

Amir Yazdi – radioloog (Engeland)

“Ik heb onlangs een week lang de intensive taalcursus Frans bij Maarten Stroes gevolgd. De lessen waren intensief en uitdagend, maar nimmer een overbelasting. Naast talloze grammaticale en vocabulaire oefeningen had Maarten ook les materiaal ontworpen dat toegespits was op mijn vakgebied in de geneeskunde.
Daarnaast was er veel tijd ingeruimd voor spreekvaardigheid en hij stimuleerde me om zoveel mogelijk mij in het Frans uit te drukken. Fouten werden terstond gecorrigeerd, maar altijd met een zachte hand; zoals het hoort!

Aan het einde van de week was mijn vooruitgang merkbaar en voordat we afscheid nam en kreeg ik nog een uitgebreide lijst met tips en zelfstudie materiaal mee om mijn Frans verder te verbeteren. Naast een kundig docent is Maarten bovenal een plezierig en vriendelijk persoon. Mede daarom kan ik hem warm aanbevelen aan iedereen die wat meer van de Franse taal en cultuur wil leren.”

Referenties over themaweek 'Frans voor Nederlanders'

Petra Moes (Vendée):

Onlangs volgde ik de week voor Nederlandssprekenden bij Maarten en Lonneke. Het was lang geleden dat ik in de schoolbanken zat en het is me niet eerder zo goed bevallen. De kleine groep zorgde ervoor dat je echt mee kon doen, ongeacht het niveau. Ik heb veel geleerd en ben extra gemotiveerd om thuis verder te gaan. Ook daarvoor kregen we voldoende suggesties en materiaal mee naar huis. De activiteiten buiten de 'reguliere les' waren afgestemd op de voorkeuren van de deelnemers en zorgden voor ontspanning en plezier. Absolute aanrader voor beginners en gevorderden.

Ursula van Lidt (Saône-et-Loire):

Het was een inspirerende, intensieve week. Afwisseling in grammatica-cultuur-conversatie. Leuke groep. Lonneke en Maarten vullen elkaar goed aan in de persoonlijke begeleiding gedurende de week. Kort samengevat: TOP!

Peter Prinsen (Hérault):

Wat een enerverende week! Maarten een echt weergaloos passionele leraar met zijn levenslustige creatieve partner Lonneke, werden onze hoeders in een tijdelijke menselijke organisatie met als doel zes 50 en 60 plussers wat beginners Frans bij te brengen. Onze conclusie is dat wij er allemaal beter uit zijn gekomen qua Frans als dat we er een week eerder mee gestart waren. Nu komt het aan op doorgaan van die ingeslagen weg waar de bodem voor is gelegd. Maarten en Lonneke heel erg bedankt voor de fijne en zeer zeker leerzame week.

Rita Mok (Amsterdam):

« Vijf dagen werk-vakantie in de Morvan, het was allebei en allebei heeft het
mijn verwachtingen overtroffen.
‘s Ochtends serieus aan het werk, een bevlogen Maarten die ons zowel qua
grammatica als spreekvaardigheid , m.b.v. video’s en filmpjes en niet te
vergeten zijn motiverende manier van lesgeven behoorlijk op weg heeft
geholpen.
Niveauverschil bij de 6 cursisten was er wel maar ook daar wisten
Maarten en Lonneke goed op in te spelen. En wel zo dat het voor iedereen
plezierig bleef.
De middagen waren voor zelfstudie ( Maarten was dan altijd beschikbaar),
voor 1 op 1 gesprekjes of excursies met de « locals ».
‘s Avonds met de andere cursisten uit eten, en dat voelde toch echt als
vakantie.
Kortom een leerzame, zeer plezierige 5 dagen die mij enorm gestimuleerd
hebben weer met de Franse taal aan de slag te gaan.
Ontzettend bedankt!! »

Carla Roksnoer (Pyrénées Orientales):

"Na 5 dagen denken en praten in het Frans voelt het alsof je in een andere wereld (land) leeft. Maarten weet je zo te boeien en te enthousiasmeren dat je nergens anders meer aan kunt denken. Ja, het gaat snel maar zonder dat je druk ervaart. Er is een heel fijne afwisseling van serieus en grappig met de les omgaan. Maar bovenal voel je toch de professionaliteit en de prima kennis van het Frans. Ik zie nu vooral een duidelijke structuur in de taal waardoor het lezen van een tekst veel begrijpelijker is geworden. Maar ook maakt het mij zelfverzekerder bij het praten.
Wat ik ook nog wil noemen is de fijne sfeer waarin je onthaalt wordt, gemoedelijk en vriendelijk met zelfs grote zorg voor de lunch. Voor mij een hele leerzame maar ook hele mooie week!!!
Merci Maarten en Lonneke"

Geert Smulders (Dordogne):

"De opzet van de cursus is heel goed doordacht. Ik heb het ervaren als zeer intensief en tegelijkertijd heel leerzaam op een aangename wijze. Op een interactieve wijze worden conversatie, grammatica en uitbreiding van de woordenschat gecombineerd met toepassing in de praktijk tijdens de middagactiviteiten. De wijze waarop gedoceerd wordt is zowel zeer deskundig als plezierig.
Het appartement en de lunches zijn uitstekend en maken daarmee ook het verblijf zeer aangenaam.

Kortom een aanrader voor iedereen die de Franse taal beter wil leren te beheersen in een aangename setting!"

Inez Wisse (Dordogne):

"Een fantastische cursus Frans, door een bevlogen Maarten die met eindeloos geduld alles uit de kast haalt om het prachtige Frans in je hoofd vast te hechten. Van grammatica tot het spreken, alles komt aan bod in deze barstensvolle week.  Beslist een must voor Nederlanders in Frankrijk!

Maarten en Lonneke, bedankt!"

Petra van der Meijden (Yonne):

Ik ben de cursus bij CFIPF samen met mijn partner Hans gaan doen, met name omdat hij een goede basis van de grammatica nodig had. Dat heeft hij zeker gekregen! Ofschoon voor mij het klassikale gedeelte voornamelijk een herhaling was van wat ik al wist, had ik toch vaak het “oh ja, dat was ook zo”, en “oh, zit dat zo”-gevoel. Dan word je weer even met je neus op de feiten gedrukt dat er toch nog wel veel te perfectioneren is.
De curus bij Maarten was voor mij belangrijk omdat het een nieuwe impuls gaf aan het plezier van het studeren en omdat mijn partner nu veel beter begrijpt hoe de taal in elkaar zit. Het studiemateriaal dat Maarten heeft aangereikt is ook uitstekend en nodigt uit tot verdere studie.

Hans Pronk (Yonne):

De cursus van CFIPF die ik samen met mijn partner Petra heb gevolgd heeft mij erg geholpen om systeem te ontdekken in de Franse taal. Het Frans dat ik spreek heb ik in feite opgepikt van de 'straat'. Ik heb het gevoel dat ik me daar redelijk mee kan redden in de dagelijkse omgang met vrienden en buren etc. Echter zodra het onderwerp wat complexer wordt voel ik dat het gebrek aan een goede theoretische basis me meer en meer in de weg zit. Na de week met Maarten (en Lonneke) heb ik het gevoel dat dit fundament daadwerkelijk aanwezig is. Het behoeft nog versterking en uitbouw maar als basis is het voor mij een enorme verbetering. Ik begrijp veel beter hoe de theorie in elkaar steekt door de handvatten die Maarten daarbij aangereikt heeft. De gekozen vorm - groepsgewijs onderwijs afgewisseld met zelfstudie -  maakt dat een ieder in zijn eigen tempo kan studeren.

.